Pena Adiwira

Breaking

Saturday, September 15, 2018

September 15, 2018

Terkini - Apple Mengemaskini harga iPhone 7 dan iPhone 8 di Malaysia

Terkini - Apple Mengemaskini harga iPhone 7 dan iPhone 8 di Malaysia | Berikutan pengumuman iPhone XS baru, iPhone XS Max dan iPhone XR, Apple telah mengurangkan harga untuk model iPhone 7 dan iPhone 8 yang lebih tua di Malaysia. Anda kini boleh mendapatkan pangkalan iPhone 7 dengan simpanan 32GB untuk hanya RM2,199. Itulah RM1,000 lebih rendah daripada harga pelancaran asalnya pada 2016.

harga iPhone 7 dan iPhone 8
harga iPhone 7 dan iPhone 8

Di bawah adalah harga iPhone 7 dan iPhone 8 yang disemak semula di kedai online Apple Malaysia berbanding harga potongan harga terakhir.

iPhone 7 32GB - RM2,199 RM2,593
iPhone 7 128GB - RM2,649 RM3,065
iPhone 7 Plus 32GB - RM2,749 RM3,159
iPhone 7 Plus 128GB - RM3,199 RM3,631

iPhone 8 64GB - RM2,899 RM3,442
iPhone 8 256GB - RM3,599 RM4,150
iPhone 8 Plus 64GB - RM3,299 RM3,914
iPhone 8 Plus 256GB - RM3,999 RM4,612

Selain dari semakan harga, Apple juga telah mengeluarkan iPhone X dari barisannya untuk memberi laluan kepada XS Max dan XS Max baru. Juga dihentikan adalah tahap kemasukan iPhone 6s dan model iPhone SE. Dengan itu, Apple secara rasmi berhenti menjual iPhone yang dilengkapi dengan bicu fon kepala 3.5mm.

harga iPhone 7 dan iPhone 8


Jika anda masih berminat dengan model iPhone yang lebih tua, anda mungkin dapat menemui mereka di peruncit yang sah manakala stok terakhir. Iphone memang terbaik dan anda boleh mendapatinya di kedai-kedai terpilih malah boleh langgani dengan package telco yang ada

Video

Wednesday, September 12, 2018

September 12, 2018

Khas Buat Isteri - Baca Ini untuk jadi isteri yang Baik dimata Suami

Khas Buat Isteri - Baca Ini untuk jadi isteri yang Baik dimata Suami  | Memegang status seorang isteri bukan sesuatu yang mudah kerana tanggungjawab yang digalas amat berat. Ini kerana wanita yang bergelar isteri seterusnya menjadi seorang ibu mempunyai peranan yang besar dalam memastikan kehidupan keluarga bahagia dan seterusnya berperanan dalam pembinaan insan yang berjaya. Haaa bukan senangkan nak jadi wanita yang bergelar isteri dan ibu. Ilmu harus padu ilmu harus banyak jika ingin keluarga yang bahagia.
Khas Buat Isteri

Di dalam kehidupan yang mencabar pada hari ini menuntut golongan isteri untuk lebih fokus terhadap kerukunan rumahtangga agar tidak tersasar daripada perkara- perkara yang boleh membawa kegagalan dalam perkahwinan mereka.
Semua wanita mahukan kebahagiaan dalam perkahwinan, memiliki anak-anak yang berjaya dalam pelajaran dan kehidupan. Namun, dalam mencari kebahagiaan, isteri sering meletakkan syarat kebahagiaan ke atas bahu suami, contohnya jika suami baik baharulah kehidupan rumahtangga akan bahagia, namun jika sebaliknya rumahtangga tidak akan menemui kebahagiaan.
Menurut Pakar Motivasi terkenal, Profesor Dr. Muhaya Mohamad melalui rancangan Tarbiah yang disiarkan di radio IKIMfm jam 10.15 Jumaat lalu, wanita yang meletakkan syarat kebahagiaan hanya kepada suami tidak akan mengecapi kehidupan yang baik dalam perkahwinan kerana suami dan isteri harus mempunyai kesedaran yang tinggi untuk membina prinsip hidup ke arah mencapai kebahagiaan.
Dengan ini, perlu bagi seseorang isteri melakukan transformasi diri dengan tidak hanya meletakkan aspek luaran semata sebagai prinsip kebahagiaan, sebaliknya menekankan aspek yang lebih bersifat kerohanian. Oleh itu, Prof. Dr Muhaya menyarankan beberapa prinsip penting sebagai tonggak utama dalam membina kehidupan rumahtangga yang cemerlang.
Pertama, sebagai seorang isteri atau ibu, wanita harus membina semangat yang lebih positif, seperti sentiasa bersyukur dengan apa yang dimiliki. Begitu juga melatih ahli keluarga untuk fokus terhadap apa yang ada, bukan apa yang tidak ada. Perasaan sentiasa bersyukur dengan anugerah Allah ini membuat hati merasa lebih lapang kerana minda kita tidak akan terganggu dengan keinginan yang tinggi terhadap perkara yang bukan menjadi milik kita.
Prinsip kedua utama dalam rumahtangga ialah  seorang isteri harus peka tentang pemakanan yang seimbang untuk ahli keluarganya. Makanan yang baik akan menentukan keluarga sihat sejahtera. Apabila seseorang isteri yang mempunyai kesihatan yang baik, suami dan anak-anak juga sihat, keluarga akan bertambah ceria dan gembira. Oleh itu, penting bagi wanita memahami tentang nutrisi dan menyediakan pemakanan yang terbaik untuk ahli keluarganya.
Isteri juga harus menjadi agen kesihatan bukan hanya fizikal tetapi mental dan spritual. Mempunyai emosi yang seimbang, kesihatan fizikal yang baik, dan kekuatan kerohanian yang tinggi, adalah penting dalam pembinaan akhlak seorang isteri yang unggul. Ini kerana, isteri atau ibu adalah idola bagi anak-anak dan sumber kekuatan bagi keluarga untuk mengharungi kehidupan yang penuh cabaran.
Prinsip ketiga, isteri hendaklah sentiasa fokus untuk mencapai bahagia. Ini bererti seorang wanita itu hendaklah sentiasa menanam azam untuk menjadi sumber kebahagiaan kepada keluarganya. Orang yang bahagia akan mendapat kebahagiaan dan memberikannya kepada orang lain. Orang yang penuh kasih sayang akan memberi keseluruhan kasih sayangnya terhadap orang lain. Sebab itu, seorang isteri haruslah sentiasa fokus untuk membina tenaga bahagia dalam dirinya. kerana dengan itu,dapat menghasilkan sebuah kehidupan yang bermakna.
Menurut Prof Dr. Muhaya, kita hendaklah selalu menekankan tentang hidup yang saling memberi dan berkongsi. Contohnya memberi kasih sayang dan berkongsi rezeki dengan orang lain akan menambahkan lagi barakah dalam kehidupan kita dan keluarga.
Terapkan nilai murni dalam diri dan tumpukan kepada matlamat dalam perkahwinan seperti mendidik anak, menguruskan rumahtangga atau apa sahaja yang membawa kebahagiaan kepada keluarga dan perkahwinan adalah tugas yang perlu diberi keutamaan.
Begitu juga dalam membuat pilihan dan menentukan keputusan yang  betul. Sekiranya ada ujian atau masalah sekalipun, ianya tidak menjejaskan proses kehidupan kita, malah kita lebih tabah menghadapi setiap ketentuanNya kerana percaya setiap yang Allah berikan itu adalah yang terbaik untuk kita.
Prinsip keempat, jadilah seorang yang pemaaf. Jangan biarkan kesilapan masa lalu membelenggu minda kita. Ini kerana, orang yang sentiasa diawasi oleh kisah silam membuatkan minda menjadi sempit. Seseorang yang dikawal oleh kesilapan masa lalu membuatnya menjadi tidak bermotivasi untuk menjalani kehidupan yang lebih baik. Begitu juga dengan orang yang takut dengan masa hadapannya, menjadikan dirinya tidak dapat mencapai kebahagiaan sebagaimana yang diharapkan.
Dalam konteks ini seorang isteri atau ibu harus selalu berlapang dada dan akur atas kekurangan diri sendiri dan pasangannya. Jangan terlalu mengharap suami dan anak-anak begitu ideal sehingga kita tidak boleh menerima kesilapan dan kekurangan mereka. Mempunyai perspektif yang lebih terbuka membuat hati merasa lebih lapang.
Prinsip kelima adalah hidup dalam kesedaran, kerana isteri yang bahagia selalu bermuhasah diri dan memperbetulkan kesilapannya. Menjadi penasihat yang baik kepada anak-anak dan seterusnya merancang hidup yang seimbang dan tersusun.
Setiap orang dalam dunia ini mempunyai masalah tertentu, sesiapapun tidak akan terlepas dari melalui ujian hidup, sama ada ujian anak-anak nakal, ujian kesihatan, suami yang malas, atau apa juga ujian yang membuatkan kita merasa tersepit untuk menikmati bahagia. Namun, jika kita melihat masalah itu sebagai halangan ia akan menjadi tekanan kepada kita. Jika kita melihat sesuatu masalah sebagai suatu proses kehidupan, setiap permasalahan yang berlaku dapat dilalui dengan lebih tabah.
Apa yang penting besarkan minda kita kerana minda yang besar akan melihat masalah menjadi kecil, apabila kita merasa setiap masalah itu hanya sebagai perspektif, nescaya kita akan dapat menerima permasalahan dengan pandangan yang positif.
Transformasi diri amat penting kepada semua orang terutama wanita yang bergelar isteri. Ini kerana, isteri atau ibu yang bahagia akan memberikan kebahagiaan kepada seluruh ahli keluarganya. Bayangkan setiap pagi jika isteri tersenyum bahagia, suami dan anak-anak akan merasa gembira. Isteri yang penuh kelembutan dalam tutur bicara menyejukkan jiwa ahli keluarga, isteri yang sihat sejahtera akan menjadi sumber kekuatan sesiapa sahaja.
Seorang wanita yang sentiasa menggerakkan dirinya untuk mencari kebaikan dalam hidup tidak akan bergerak secara keseorangan. Mereka turut melibatkan suami dan anak-anak atau sesiapa di sekelilingnya untuk bersama-sama memulakan langkah dengan selalu meningkatkan diri dengan kefahaman ilmu agama kerana itulah yang akan mencorak masa depan perkahwinan yang bahagia.
Jadilah isteri yang cantik di mata Allah insyaAllah automatik akan cantik di mata suami.
SUMBER:IKIM
September 12, 2018

Alternatif Terbaik Untuk Apple, Pengecas Tanpa Wayar AirPower

Alternatif Terbaik Untuk Apple, Pengecas Tanpa Wayar AirPower  | Sudah hampir setahun penuh sejak Apple pertama kali melancarkan alas pengecas tanpa wayar AirPower - pad putih yang padat yang boleh secara serentak mengenakan AirPods, Apple Watch Series 3, dan iPhone - tetapi kami masih tidak mempunyai tarikh keluaran. Jangkaan awal dengan cepat berubah menjadi kekecewaan, terutama di kalangan pemilik AirPod, yang dengan sabar menunggu penerbitan Airpod tanpa wayar yang mengecas kes Apple mengusik dengan pengumuman AirPower awal.




Menurut satu laporan dari Bloomberg, litar rumit dan cabaran untuk mengelakkan kepanasan terlalu panas adalah untuk menyalahkan penangguhan. Walau bagaimanapun, terdapat peluang yang kuat bahawa Apple akan menggunakan acara besar esok untuk akhirnya mengumumkan tarikh pelancaran rasmi bagi produk itu, bersama barisan iPhone terbaru, Watch, dan (mungkin) AirPods.

Namun, jika anda sedang sakit menunggu - atau tidak merasakan keperluan untuk memiliki pengecas yang menguasai tiga peranti sekaligus - terdapat beberapa alternatif yang menarik. Walaupun ini tidak akan menyelesaikan kekurangan caj AirPod tanpa wayar tanpa wayar (jika itu kebimbangan utama anda, cuba membaiki Kickstarter ini), ia akan membantu anda menggerakkan peranti anda tanpa wayar kusut di seluruh meja anda.

Alternatif Terbaik Untuk Pengecas Tanpa Wayar AirPower Apple

Pengecasan Qi-serasi Native Union adalah anggun, tetapi ia tidak mempunyai fungsi serba guna yang sama Apple AirPower menjanjikan: Saiznya bermaksud anda hanya boleh mengenakan satu peranti pada satu masa. Walau bagaimanapun, perlindungan terbina daripada pemanasan yang terlalu panas dan cepat (sehingga 10 W) menjadikannya alternatif yang kuat untuk pilihan lain di pasaran. Bunga silikon emas mawar menambah warna cantik dan memastikan telefon anda tidak akan tergelincir pada pertengahan bayaran.




Native Union DROP WIRELESS CHARGER, $ 59.99, tersedia di Native Union.
September 12, 2018

Apple Keluarkan Iphone Baru Dengan Skrin Besar, pastinya Harga pun Besar

(Reuters) - Apple Inc dijangka meletup lebih jauh melepasi halangan harga $ 1,000 ketika melancarkan iPhone baru pada hari Rabu, tetapi Wall Street paling tertarik dengan sejauh mana kenaikan harga barisan harga yang lebih besar dari sebelumnya.



FOTO FILE: Pekerja mempersiapkan pembukaan kedai Apple di Hangzhou, Zhejiang, China, 23 Januari 2015. REUTERS / Chance Chan / Fail PhotoApple telah memeterai $ 1 trilion dan syarikat itu perlu mengekalkan pertumbuhan pendapatan dari produk tandatangannya walaupun sebagai permintaan global untuk dataran tinggi telefon pintar.



Salah satu cara untuk melakukan itu adalah untuk mendapatkan orang ramai untuk membeli telefon yang lebih mahal. "Tidak ada penukar permainan sebenar di atas meja," kata Hal Eddins, ketua ahli ekonomi di Apple Investment Capital Holder Counsel. "Ia satu perkara untuk mendapatkan orang untuk terus bergerak."



Model teratas baru dijangka mempunyai skrin 6.5 inci (16.5-cm) dengan paparan tepi ke tepi dan dipanggil iPhone X Plus atau Max. Ia akan mempunyai paparan OLED dengan warna yang lebih kaya, dan Wall Street mensasarkan harga $ 1,049 atau $ 1,099 berbanding harga asas $ 999 sekarang untuk iPhone X.



Telefon kedua dengan paparan OLED 5.8 inci, mungkin disebut iPhone Xs, akan sama dengan iPhone X tetapi dengan pemproses yang lebih baik.



Tetapi ia adalah model yang dijangkakan ketiga dengan paparan 6.1 inci, yang berpotensi dikenali sebagai iPhone 9, yang paling menarik perhatian para penganalisis. Paparan besar dijangka menggunakan teknologi LCD kos rendah tetapi kelihatan seperti iPhone X tahun lepas daripada iPhone 8, yang kelihatan sama seperti telefon yang akan kembali ke iPhone 6 2014.



Apple enggan mengulas.



Profil yang lebih segar ini boleh membantu pelanggan Apple yang menyedari harga dengan telefon tiga dan empat tahun menjadi peningkatan, kata Eddins. Jangkaan untuk barisan Apple telah didorong oleh laporan dari penganalisis Apple Ming-Chi Kuo, yang berpusat di Taiwan, di mana banyak kontrak yang menghasilkan produk berasaskan Apple juga.



Walaupun ada yang mengharapkan harga $ 699 untuk iPhone 9, penganalisis Goldman Sachs Rod Hall melihat sebanyak $ 849, satu benjolan penting untuk peranti pertengahan.



"Memandangkan permintaan iPhone X yang lebih baik daripada yang dijangkakan musim panas ini, kami meragui Apple cenderung untuk mendapatkan harga yang lebih rendah," Hall menulis dalam nota kepada pelanggan.



Saingannya Samsung Electronics Co Ltd mempunyai beberapa model yang kos hampir seperti model Apple, tetapi sebahagian besar barisannya, seperti pembuat telefon lain, terdiri daripada model yang lebih murah.



"Apple tidak pernah bersaing dengan harga," kata Josh Blechman, pengarah pasaran modal di ETF Exponential, yang memegang saham Apple dalam dana pertukaran bursa.



Sebagai tambahan kepada model baru, Apple juga dijangka memperkenalkan pilihan warna emas untuk dua telefon pintar OLED baru, versi baru earpud Wireless Airpods dengan pengecasan tanpa wayar dan versi baru Apple Watch dengan paparan yang lebih besar. Ia juga dijangka melepaskan tikar mengecas tanpa wayar yang akan dapat mengecas beberapa peranti sekaligus.
Reporting by Sonam Rai in Bengaluru and Stephen Nellis in San Francisco; Editing by Lisa Shumaker

Sunday, September 9, 2018

September 09, 2018

Tip Beli Rumah - Check 5 Perkara Ini Sebelum Beli Rumah

Tip Beli Rumah - Check 5 Perkara Ini Sebelum Beli Rumah | Kali ni Nak cerita tip baik untuk beli rumah, Sebelum korang Nak beli rumah Jangan terlalu terburu-buru sebab beli rumah ni Bukan macam beli tv atau sofa. Sebelum beli Buat research dan kajian sendiri Dulu. Apa-apa pun Jom Baca 5 tips ini..Khas Terbaik untuk anda.

 Check 5 Perkara Ini Sebelum Beli Rumah


Sebelum beli rumah check dulu 5 perkara ni :

1. Simpanan untuk buat deposit rumah mesti lah lebih, bukan cukup-cukup

2. Jika ccriss masih dara, cipta komitmen dengan asb financing atau credit card.

3. Target rumah yang nak beli dibeli untuk sewa atau duduk?

Jika sewa : cari rumah dekat dengan kemudahan awam, facilities, check kadar sewa situ berapa, security kat situ okay tak. Prefer rumah subsale atau lelong.

Jika beli untuk duduk : cari rumah yang dekat dengan tempat kerja, nursery dan sekolah pun dekat, hospital dan klinik. Prefer rumah subsale atau undercon.

4. Start dari sekarang mula simpan sama jumlah dengan bayaran rumah kita nanti. Kita nak beli rumah cantik dan mahal, tapi bila minta simpan rm1000 sebulan pun dah susah sangat. Bila kita ubah habit menyimpan kita, secara tak langsung kita berjaya kumpul satu simpanan yang besar dah.

5. Jangan gopoh beli rumah cepat-cepat selagi kewangan kita belum bersedia nak commit bayar rumah pun lagi. Kita chill kumpul duit dulu, bukan rumah saja kita dapat malah bila jumpa jodoh masa tu kita terus buat majlis kahwin dan potong reben rasmi rumah baru kita fuh!

Bestnya cuti-cuti bersama keluarga, enjoy your holiday okay. Saya cuti-cuti ni Pergi kerja, terbalik pulak 😆 apa-apa pun silalah semak dahulu buat research dahulu sebelum buat keputusan.



Sumber facebook #syafieqahalya
#roadtofinancialfreedom

Wednesday, September 5, 2018

September 05, 2018

Tahniah Tok T - 5.5 juta pengikut, Siti ucap terima kasih


Tahniah Tok T - 5.5 juta pengikut, Siti ucap terima kasihPENYANYI kesayangan ramai, Datuk Seri Siti Nurhaliza mengucapkan terima kasih kepada 5.5 juta pengikut di Instagram miliknya.


Menerusi sebuah entri ringkas di Instagram miliknya, penyanyi berusia 39 tahun itu berharap segala cerita yang dikongsikan memberi kebaikan dan inspirasi.


"Terima kasih followers tersayang. Semoga perkongsian cerita saya di sini memberi kebaikan dan inspirasi.

"Baik jadikan tauladan, buruk jadikan sempadan. Terima kasih untuk 5.5 juta pengikut Instagram saya. Alhamdulillah," tulisnya.

Antara selebriti lain yang turut mempunyai jumlah pengikut yang ramai di Instagram adalah Neelofa, Nora Danish, Elfira Loy, Fazura, Fasha Sandha, Fattah Amin, Awal Ashaari, Scha AlYahya dan ramai lagi.
September 05, 2018

Kejayaan Filem Hantu Kak Limah Di Rai oleh Andy Lau

Kejayaan Filem Hantu Kak Limah Di Rai oleh Andy Lau | Tahniah kepada semua terlibat, pelakon, pengarah, produksi dan lain-lain secara langsung dan tak langsung, terima kasih kepada rakyat MALAYSIA yang menyambut baik cerita HKL (Hantu Kak Limah). Thanks support.

PELAKON terkenal Hong Kong, Andy Lau membuat kejutan apabila turut hadir di Majlis Together-Gether filem Hantu Kak Limah (HKL) yang berlangsung di Hotel Berjaya Times Square, Kuala Lumpur pada Rabu.

Majlis ini diadakan bagi  meraikan kejayaan HKL yang berjaya meraih kutipan RM36 juta dalam tempoh 24 hari tayangannya kepada umum bermula 9 Ogos lalu.
Andy, 57, juga merupakan salah seorang pengasas Infinitus Entertainment Group yang turut menaungi syarikat penerbitan Infinitus Gold, selaku penerbit bersama Astro Shaw bagi filem HKL.
Bintang Chasing The Dragon ini juga mengambil peluang untuk beramah mesra dengan pengarah, Mamat Khalid dan barisan pelakon HKL yang turut hadir seperti Datuk Awie, Delimawati, Zul Ariffin, Mus May, Ropi, Jue Aziz dan lain-lain.

Majlis ini juga turut menyaksikan barisan pelakon dan tenaga produksi HKL menerima bonus sebagai tanda penghargaan kepada mereka atas kejayaan filem ini.

HKL masih lagi hangat ditayangkan di 130 buah pawagam di seluruh negara dan dijangka kutipannya bakal mencecah RM40 juta tidak lama lagi.