Langkau ke kandungan utama

Featured Post

Cara Buat Permohonan Kahwin Negeri Selangor

Cara Buat Permohonan Kahwin Negeri Selangor

Cara Buat Permohonan Kahwin Negeri Selangor | Setiap pasangan yang bercinta akan mencapai impian mereka jika diijabkalbukan iaitu melalui perkahwinan. Dengan direstui dan di rancang untuk disatukan maka pasangan harus menjalani proses pendaftaran perkahwinan dan membuat majlis kahwin berlandaskan agama islam. Kahwin itu bukan satu perkara senang tetapi satu tanggungjawab yang besar harus dipikul oleh kedua pasangan. Dengan adanya ikatyan perkahwinan barulah halal untuk lakukan apa sahaja mengikut syarak dan agama. 

 

Cara Buat Permohonan Kahwin Negeri Selangor

kali ni admin nak kongsikan artikal bagaimana cara membuat permohonan perkahwinan dengan  Jabatan Agama Islam Selangor.

Prosedur permohonan perkahwinan (lelaki)

prosedur nikah selangor

prosedur nikah selangor

1. Hadir Kursus Pra Perkahwinan.
2. Dapatkan Borang 2C dan 2D Dengan Mengisi Permohonan Secara Online Di
Laman Web http://ncr.jais.gov.my.
3. Lengkapkan Borang Dan Lampirkan Dokumen Sokongan.
4. Dapatkan Pengesahan Dari Penolong Pendaftar Perkahwinan (PPP) Kariah.
5. Dapatkan Kebenaran Berkahwin Dari PAID.
6. Akad Nikah Dijalankan.
7. Ambil Surat Perakuan Nikah di PAID

SENARAI SEMAK PERMOHONAN BERKAHWIN NEGERI SELANGOR
(PEREMPUAN)

SENARAI SEMAK PERMOHONAN BERKAHWIN NEGERI SELANGOR
(LELAKI)

Sila isi borang nikah untuk Negeri Selangor.

Tugas dan tanggungjawab

Seseorang yang ingin mendirikan rumah tangga mesti menyedari bahawa tanggungjawab dan kepercayaan mereka sedang menunggu. Berikut adalah beberapa kuasa penting untuk suami isteri di rumah.

Tugas suami
Sebagai ketua keluarga, pelindung isteri adalah anak lelaki.
Kawal, bimbing, cuba memenuhi keperluan kehidupan keluarga, seperti tempat tinggal, pakaian dan makanan.
Ajarkan kepada isteri anda peraturan agama.

Tugas isteri
Bergaul dengan suami anda.
Belanja untuk pekerjaan rumah tangga.
Hiaskan untuk yang tidak asing lagi.

Taat pada suami
Peliharalah kehormatan dan nama suami
Apabila setiap bahagian menunaikan tanggungjawabnya, itu akan tumbuh dengan cinta atau cinta. Batasan dan kewibawaan suami isteri ini ditetapkan oleh Islam sebagai peraturan yang ditetapkan untuk mengukuhkan kehidupan dan menjalani ibadah kepada Allah S.W.T.

Semoga pencarian jodoh anda dan perkahwinan anda dipermudahkan dan selamat diijabkalbukan. InsyaAllah.

Fungsi Ciri-ciri JODOH

“Jangan menikahi wanita untuk kecantikan. Mereka boleh menjadikan hidup lebih buruk. Jangan menikahi mereka kerana harta benda, itu boleh menyebabkan kerosakan. Tetapi menikahi mereka berdasarkan agama. Diriwayatkan oleh Ibnu Majah)

Islam telah mengutamakan pencarian perkahwinan untuk menjamin kesejahteraan.

Rasulullah S.A.W melarang kecantikan dan kekayaan menjadi langkah penting dalam memilih isteri, tetapi anda mesti memilih yang beragama.

Begitu juga bagi seorang wanita, jangan jadikan kedudukan dan harta sebagai keutamaan dalam memilih suaminya, kerana akhlak dan agamanya adalah sumber fitnah yang akan merosakkan kehidupan keluarga.

Antara watak atau ciri-ciri yang patut dilihat dikaji dalam mencari jodoh ialah:

  • Beragama
  • Keturunan bakal isteri/suami
  • Keadaan hidup keluarga bakal isteri/suami

 

Untuk Rujukan

JABATAN AGAMA ISLAM SELANGOR

ALAMAT

BANGUNAN SULTAN IDRIS SHAH, TING.1 MENARA SELATAN,

No.2 PERSIARAN MASJID,SEKSYEN 5

SHAH ALAM

SELANGOR DARUL EHSAN

40676

 

Tel     : 03-55143400

Fax    : 03-55103368

Emel  : info@jais.gov.my

 

Selamat melayari bahtera perkahwinan. Semoga kekal ke jannah

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

CARA CHECK NAMA BLACKLIST TELCO MALAYSIA

CARA CHECK NAMA BLACKLIST TELCO MALAYSIA  | Bila nak daftar telco baru nama anda di " blacklist " dari telco seperti  maxis ,  digi ,  celcom  dan lain-lain khas untuk anda.  Sudah pasti anda akan merasa pening dan tidak akan ingat bila anda pakai nombor sedemikan dan  bila kali terkahitr anda pakai tetapi tidak membayar bil. artikel berkaitan :  Pendidikan Dalam Talian – Kelebihan dan Keburukan artikel berkaitan :  Cara SEMAK IMEI Handphone ATAU Telefon Bimbit Android Dan Iphone Semak Hutang Telco Salah satu sebab nama anda blacklist dengan telco kerana anda mungkin lupa dahulu pernah daftar nombor telefon di kaki lima,di stesen LRT atau di shopping mall. Anda ingat prepaid rupanya postpaid, jika hal ini berlaku buat aduan di  Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia  melalui  link   https://aduan.skmm.gov.my/   Disini terdapat pelbagai cara untuk mengenalpasti semakan blacklist telco tersebut antaranya : MNP (Mobile Number Portability). MNP merupa

Maksud Perkataan Jolo atau Yolo

Maksud Perkataan Jolo atau Yolo | Perkataan atau dielek Jolo atau Yolo ini berasal dari Kelantan yang bermaksud " Betul ke ni " atau " Iye ker?? " dalam english pula bermaksud " is this true ". Lazada sale klik disini  LAZADA SALE Semoga bermanfaat. Perkataan berkaitan : Related words 1.  Blebe 2.  Jolo atau Yolo 3.  Agah atau Hagah 4.  Asore Bodi

Semak Bayaran Bulanan Cuckoo

Semak Bayaran Bulanan Cuckoo | Penapis air yang telah dimonopoli coway dan cukcoo, kali ini saya nak kongsikan cara bayaran bulanan atau semak bayaran bulanan cukcoo. Pihak cuckoo telah menyediakan khidmat yang terbaik untuk pelanggannya bagi memastikan kepuasan pengguna. Jadi anda akan pasti rasa selesa dan senang dengan perkhidmatan yang disediakan oleh pihak cuckoo terutama semasa membuat semakan pembayaran bulanan secara online sahaja. artikel berkaitan :  Semak Nombor Akaun Penipu Online (Portal ccid.rmp.gov.my/semakmule) Cuckoo tidak lagi menghantar sebarang bil pembayaran secara konvensional (pos bil ke rumah) Zaman dah semakin canggih,kita boleh cek di web secara online atau apps Cuckoo+ je. Di dalam apps Cuckoo+ ada juga promo terkini. Download Cuckoo+ apps atau layari laman web cuckoo lover utk semak status pembayaran bil kita. Search Apps Cuckoo+ di playstore atau googleplay Link googleplay/playstore https://play.google.com/store/apps/details?id=com.vavapps.cuckoo Atau,